Bun venit


You are not connected. Please login or register

True Diaries  » Muzica » Jazz » Jazz

Jazz

Go down  Message [Page 1 of 1]

1 Jazz on Mon Aug 23, 2010 6:31 am

deL

avatar
Admin
JazzJazz-ul a aparut la inceputul secolului al XX-lea in statele sudice ale Statelor Unite ale Americii si are ca origine melodiile populatiei afro-americane. Acest gen se caracterizeaza prin tonalitatile de blues si ragtime, dar si influente din muzica europeana. Ulterior, jazz-ul mai cuprinde elemente specifice muzicii latino-americane.Atat originea, cat si semnificatia initiala a cuvantului "jazz" ridica multe controverse. Una dintre variante sugereaza inrudirea fonetica cu expresia "chasse-beau", care reprezinta o figura de dans din Luisiana. O a doua varianta face trimitere la cuvantul Jezabel, care era numele unei prostituate din New Orleans. Numele acesteia se scrie in ortografie americana "Jazz-Bel". In jargonul populatiei locale, cuvintele “jasm” sau “gism” semnifica atat rapiditate si energie, dar si sensuri erotice.Insa consacrarea cuvantului “jazz” vine in 1917, cand formatia Original Dixieland Jazz Band a repurtat un succes rasunator la "New York Columbus Circle". Astfel, “jazz” intra in limbajul curent, desi acest cuvant se folosise in 1913 intr-un ziar din San Francisco.Jazz-ul se reflecta in amestecul diverselor traditii muzicale ale sclavilor proveniti din Africa. Tot din aceasta traditie, reies stilurile de interpretare, care-i permit cantaretului un spatiu larg de executie si libertate de improvizare, cu o schema "intrebare si raspuns" (Call-and-Response) pe un fond ritmic complex, ce duce la sincoparea melodiilor executate de diverse instrumente.Istoria jazz-ului arata o evolutie a stilurilor in decursul anilor, intr-un lant logic continuu, in care fiecare stil se interconecteaza cu cel anterior si posterior, astfel incat inlaturarea unuia dintre ele este imposibila, intrucat ar compromite intreaga intelegere a jazz-ului.Jazz-ul cuprinde o diversitate de stiluri: "New Orleans", "Dixieland"; "Chicago", "Cool Jazz", "Hard Bop", "Modal Jazz", "Free Jazz", care de asemenea include alte subgenuri.Va invitam sa urmariti cateva piese reprezentative ale jazz-ului:Ella Fitzgerald & Louis Armstrong - "Summertime"
Benny Goodman - "Carmen Miranda"
The Count Basie Orchestra - "Corner Pocket"
Aura Urziceanu (live)
Marius Pop - "First Step"


Artisti romani
Aura Urziceanu, Nicolae Simion, Christian Soleanu, Harry Tavitian, Mircea Tiberian, Eugen Ciceu (sau Eugen Cicero), Vlad Popescu, Garbis Dedeian, Johnny Raducanu, Marius Pop, Capriel Dedeian, Petrica Andrei.

Artisti straini
Benny Goodman, Louis Armstrong, Miles Davis, Dizzy Gillespie, Charlie Bird Parker, Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Duke Ellington. Orchestre de jazz: Count Basie, Fletcher Henderson,Artie Shaw, Jimmie Lunceford.

View user profile http://www.hnd-music.tk

Back to top  Message [Page 1 of 1]

True Diaries  » Muzica » Jazz » Jazz

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum